
Mléčné výrobky v těhotenství. Ano, ale které?
29. leden 2012Je nutné pít mléko, když jste těhotná? Co obsahuje a je vůbec prospěšné? A co plísňové sýry? Podívejte se na případná pro a proti…
Mléko a mléčné
výrobky jsou zdrojem důležitých vitamínů a vápníku.
Jsou to komplexní potraviny, které jsou snadno stravitelné a mají vysokou
biologickou dostupnost. Je ale dobré vědět, které přesně a v jaké úpravě
jsou těmi nejlepšími pro těhotnou ženu a vývoj jejího miminka.
Mléko, nebo kefír?
Obojí je prospěšné. Mléko i zakysané výrobky obsahují mnoho nezbytných látek důležitých pro vývoj plodu a organismus maminky. Vyskytují se v nich tyto vitamíny a další látky:
- vitamín A (vývoj kostí a pokožky, ale pozor na vyšší dávky – hrozí špatný vývoj končetin!)
- vitamín D (vývoj kostí a pokožky)
- riboflavin (metabolismus tuků a sacharidů)
- kyselina listová (správný vývoj nervové soustavy, krvetvorba)
- vitamín K (proti poruchám krevní srážlivosti)
- vápník (pro správný vývoj kostí)
- esenciální aminokyseliny, mastné kyseliny a nukleotidy
Tyto nezbytné látky ale mnohem lépe tělo vstřebá v podobě zakysaných výrobků. Kyselost totiž zvyšuje vstřebatelnost vápníku, zlepšuje stav střevní sliznice a tak i vstřebávání živin v nich. Dostatečně upravují trávení a také brání výskytu zácpy, která je v těhotenství tak obvyklá.
Mléko čerstvé, nebo upravené?
Jednoznačně čerstvé! Nejenže je chutnější, ale obsahuje
i mnohem více vitamínů. Jedinými nevýhodami jsou ovšem
malá trvanlivost a také případný obsah choroboplodných
zárodků. A proč? Čerstvé, tedy neupravené mléko, neprochází
pasterizací (ohřevem na cca 70 stupňů) a tyto škodlivé zárodky v nich tedy
mohou přetrvat. A to je pro těhotnou ženu nebezpečné.
Domácí mléko je tedy vhodné povařit (ne převařit!). Vstřebatelnost
vápníku je u čerstvého mléka až 90%.
Mléko
upravené (krabicové) prochází při zpracování pasterizací
(zachovává většinu vítamínů) nebo UHT ohřevem (vysoká teplota – ničí
většinu vitamínů). Z krabicových mlék je také lepší zvolit to s
vyšším obsahem tuků, nejlépe plnotučné. Čím více tuků obsahuje,
tím lépe se vstřebá vitamín D (je rozpustný v tucích).
Plísňové sýry. Můžete si je dopřát?
Ano, můžete, ale raději v omezeném
množství. Strašáka v podobě listeriózy (možný potrat či předčasný
porod) se v podstatě nemusíte bát, jelikož tato bakterie je citlivá na
vyšší teploty a jelikož drtivá většina tuzemských sýrů je vyráběna
z pasterizovaného mléka, riziko v podstatě nehrozí. U plísňových
sýrů může v jistých případech hrozit kvasinkové
onemocnění. V těhotenství je tedy lepší si z
tohoto důvodu různých hermelínů a camembertů dopřát raději jen
poskrovnu.
Hodnocení
Hodnocení: 3.65 hvězdiček / Hodnoceno: 20x
Autor: Monika Tůmová
Momentálně jsem především maminka na rodičovské dovolené se dvěma chlapečky a třetí je na cestě... Rodičovské povinnosti a radosti si ještě zpestřuji studiem, nejprve antropologií a nyní učitelským oborem (zeměpis, základy společenských věd). Profil G+
[Nahoru ↑]
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!
Co u nás hledáte?
12 týden těhotenství 13 týden těhotenství 38. týden těhotenství 39. týden těhotenství 41 tyden tehotenstvi 41. týden těhotenství 41.týden těhotenství 7 týden těhotenství foto 8 týden těhotenství foto 9 týden těhotenství foto co jíst v těhotenství co na prdíky u novorozenců fáze těhotenství hlenová zátka foto houby v těhotenství kdy probíhá nidace luteální fáze mateřská dovolená 2012 nidace příznaky nidace příznaky nidace příznaky těhotenství v prvních dnech samovolný potrat na začátku těhotenství těhotenské cviky těhotenství den po dni těhotenství týden po týdnu foto ultrazvuk těhotenství týden po týdnu foto těhotenství týden po týdnu vývoj embrya den po dniHints